Loader

Sklad

zpět

Cenové skupiny, popis práce

Autor Tomáš Halász
Tomáš Halász pro Sklad 6. září 2017 0 komentářů

V systému klienti.cz si můžete nastavit libovolný počet cenových skupin, podle kterých pak můžete stanovit prodejní ceny jednotlivým ceníkovým položkám. Každému odběratel můžete přiřadit jednu cenovou skupinu.

Co přesně cenové skupiny umožňují ?

  • cenových skupin může být neomezené množství
  • každá cenová skupina může definovat buď přirážku k průměrné nákupní ceně, nebo přirážku či slevu ze základní prodejní ceny definované v ceníku
  • cenovou skupinu můžete využít i pro stanovení dalších cen v cizích měnách. V ceníku je nastavena základní cena vždy ve výchozí měně firmy (typicky Kč) a cenovými skupinami můžete stanovit pevné prodejní ceny např. v EUR nebo v USD
  • každý odběratel může mít přiřazenu jednu cenovou skupinu a dle jejího nastavení mu pak jsou při další práci počítány prodejní ceny
  • práce s cenami dle cenových skupin je využita ve Fakturách vydaných, Prodejně, Výdeji ze skladu a Zakázkách

Jak pracovat s cenovými skupinami

  • Nejprve je potřeba vytvořit požadované cenové skupiny např. "Sleva 10%", "Sleva 5%", "Individuální ceny", "Ceny v EUR", "Minimální zisk 5%", "Přirážka 10%"
  • Pak jednotlivým ceníkovým položkám přiřadíme požadované ceny, které jsou pevně stanoveny tzn. pro skupiny "Individuální ceny" a "Ceny v EUR".
  • A jako poslední krok je potřeba odběratelům přiřadit cenovou skupinu, do které patří.

Vytvoření cenových skupin

Najeďte do menu "Seznamy" a zde vyberte volbu "Cenové skupiny". Otevře se seznam cenových skupin, který bude prázdný pokud jste ještě žádnou skupinu nevytvořili. Zde vytvořte nové záznamy pro každou cenovou skupinu.

Můžeme mít tyto příklady skupin:

  • "Sleva 10%" - zadejte do pole "sleva/přirážka k prodejní ceně" hodnotu "-10".
  • "Minimální zisk 5%" - zadejte do pole "přirážka k průměrné nákupní ceně" hodnotu "5".
  • "Přirážka 10%" - zadejte do pole "sleva/přirážka k prodejní ceně" hodnotu "10".
  • "Ceny v EUR" - v polích "přirážka k průměrné nákupní ceně" a "sleva/přirážka k prodejní ceně" nechte zapsáno "0".

 

Přiřazení cen do cenových skupin u ceníkových položek

Přiřazení cen je potřeba udělat jen u těch cenových skupin, které nemají nastavenu žádnou přirážku nebo slevu. U skupin s přirážkou nebo slevou jsou prodejní ceny počítány automaticky budˇz průměrné nákupní ceny (v případě přirážky k nákupní ceně), nebo ze základní prodejní ceny (v případě slevy/přirážky k prodejní ceně).

Najeďte do menu "Seznamy" a zde vyberte volbu "Ceník". Otevře se ceník položek. Zde najděte položku, ke které chcete přiřadit individuální ceny a kliknutím otevřete její kartu. V kartě položky klikněte na záložku "Cenové skupiny" a zde pak přidejte nový záznam. Dále v novém záznamu vyberte cenovou skupinu a zapište požadovanou cenu a vyberte měnu.

 

Přiřazení cenových skupin odběratelům

Zbývá nastavit cenové skupiny odběratelům. Stačí najet na "Seznamy", kliknutím vybrat "klienti a dodavatelé". Dále otevřít kartu odběratele a vpravo dole v jeho kartě vybrat požadovanou cenovou skupinu.

 

 

 

 

Značky

Kategorie

Blog Blog(24) Faktury Faktury(5) Helpdesk a všeználek Helpdesk a všeználek(2) Obecné Obecné(5) Objednávky Objednávky(0) Sklad Sklad(3) Zakázky Zakázky(0)

Oblíbené články

19. březen 2024
Bankovní účty
26. prosinec 2023
Nastavení programu TRYNX

Oblíbené značky

Blog jen tak Blog jen tak faktury faktury Návody Návody Popis funkcí Popis funkcí

Poslední komentáře

10. leden 2022
10. září 2019